OverWindig#1

René Windig (Amsterdam, 1951) begon met tekenen zodra hij uit de wieg kon klimmen. Op het atelier van zijn vader, de fotograaf Ad Windig (1912-1996) vond hij, behalve een kunstbeen en een fles overheerlijke limonadesiroop, ook een aantal flesjes kleurige inkt met een verende vilten dop. Met deze voorloper van de viltstift mochten René en zijn broers het fotopapier van hun vader voltekenen. Windig bleef de viltstift trouw tot op de dag van vandaag. Ook via zijn vader raakte hij bekend met het werk van tekenaars als Picasso, Appel, Van Gogh, Hokusai en Saul Steinberg. Vooral de boeken van Steinberg (The Passport en The Art Of Living) maakten grote indruk op hem.

Op de middelbare school leerde hij Eddie de Jong kennen, met wie hij ruim veertig jaar lang diverse strips zou tekenen. Hun bekendste strip Heinz stond in de jaren tachtig en negentig in zo’n zestig Nederlandstalige dagbladen. Er verschenen 24 albums van en drie kloeke geschiedenisboeken. Windig en De Jong wonnen met hun werk diverse prijzen, waaronder de Stripschapsprijs (1991) en de NZH-prijs (1992). In 2008 beschouwden zij hun oeuvre als voltooid en stopten zij met het tekenen van strips. Meer over Windig en De Jong vindt u op de website Gezellig en Leuk van Coen van der Geest.

Naast stripboeken tekende Windig ook vele schetsboeken vol. De laatste jaren doet hij dat met hernieuwde energie. Hij laat zich hierbij inspireren door alles wat er op zijn pad komt: fotoboeken, kunststromingen (COBRA, Impressionisme), uitheemse culturen (Afrika, Japan, Oceanië), de vrije natuur en natuurboeken, de stad, de straat…
Het resultaat is een veelheid van impressies en stijlen. Te zien op de website van René Windig, tekenaar en illustrator.

Literatuur: Floor van Keulen, Verdwenen schilderijen; Saul Steinberg, The Art Of Living, The Passport; Carl Barks, Donald Duck; Otto Messmer, Felix the Cat; Morris en Goscinny, Lucky Luke; Jac. P. Thijsse, diverse Verkade-albums.